Ads

úterý 29. května 2012

Pin It


Recenze Motorola MOTOLUXE: Vzhled, displej a výbava (1. díl)

V další podrobné recenzi se podíváme na zoubek novinkové Motorole MOTOLUXE. Motorola tento model představila v lednu letošního roku a MOTOLUXE prezentuje jako "stylovku". Do své nabídky model zařadil i operátor T-Mobile za nedotovanou cenu okolo 5 a půl tisíc korun a MOTOLUXE tak spadá do střední třídy chytrých telefonů. Co novinka dokáže?

Telefon Motorola MOTOLUXE nám pro testování zapůjčil operátor T-Mobile.


Motorola MOTOLUXE nabídne ve stylovém těle průměrnou výbavu v čele s jednojádrovým procesorem o taktu 800 MHz, 512 MB pamětí RAM, poměrně zastaralou grafikou Adreno 200 a menší porcí vnitřní paměti. Zaujme fotoaparátem s rozlišením 8 megapixelů, velkým displejem nebo zajímavou LED diodou.

Papírové parametry teda nic moc. Z nich by se dalo určit, že telefon bude pomalý a bude dělat skvělé fotky. Ale v reálu je to tak trochu jinak. Tak MOTOLUXE, ukaž co v tobě je!

Aktuální cena Motorola XT615 Motoluxe v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

Klíčové vlastnosti
  • rozměry 117,7 x 60,5 x 9,8 mm
  • váha 122 gramů
  • 4,0 palce velký displej, rozlišení FWVGA (480 x 854 pixelů), TFT, 16 milionů barev
  • podpora sítí GSM 850/900/1800/1900, UMTS 900/2100, HSDPA 3,5 Mbps, EDGE Třídy 12, GPRS třídy 12
  • vnitřní paměť 300 MB, slot pro microSD karty do velikosti 32 GB
  • 512 MB paměť RAM
  • 800 MHz procesor Qualcomm MSM7227A-0
  • 8 megapixelový fotoaparát s LED bleskem a autofocusem
  • Android 2.3.7 Gingerbread
  • baterie 1400 mAh
  • Bluetooth 3.0, DLNA
  • prostředí MotoSwitch
  • FM rádio, přehrávání hudby a videa

Obsah balení
Motorola MOTOLUXE nenabídne v balení nic překvapivého. K telefonu dostanete samozřejmě baterii, nabíječku s USB kabelem, manuály a k tomu 2 GB paměťovou kartu spolu s obyčejnými peckovými sluchátky, od kterých zázraky nečekejte.

Vzhled
Po vybalení z krabice vás Motorola MOTOLUXE ohromí svým krásným tělem. Černá placka s ostře řezanými rysy s displejem protaženým až k okrajům vypadá opravdu dobře. Po prvotním úžasu můžete začít obdivovat detaily, například zajímavou spodní část s otvorem pro poutko, jedinečnou LED diodu, displej téměř po celé přední straně telefonu nebo efektní mřížku reproduktoru, která spolu se stříbrným logem Motorola příjemně narušuje jinak všudypřítomnou černou.


Na přední části také zaujmou u Motoroly tradiční senzorová tlačítka pod displejem a přední kamerka, která jediná tvoří pomyslnou pihu na kráse.


Zadní části dominuje stříbrný proužek reproduktoru a kovový rámeček 8 megapixelového fotoaparátu s LED diodou. Na fotoaparát bacha, sklíčko není nijak zapuštěné, takže půjde snadno poškrábat.


Boky telefonu se nesou v klasickém duchu a nenabídnou nic převratného. Na horní straně se nachází vypínací/uzamykací tlačítko a 3,5 mm jack konektor pro pořádná sluchátka, na pravém boku trůní ovladač hlasitosti a spoušť fotoaparátu, na levém boku se nachází osamocený a ničím nechráněný microUSB konektor. V oblasti designu potěší tlačítka ve stříbrném provedení, která opět krásně zapadají do celkového vzhledu MOTOLUXE.


Motorola MOTOLUXE nabídne i jednu výjimečnost - světelnou LED diodu na spodní části telefonu. Ta zabírá přibližně třetinu celé šířky telefonu a funguje zároveň jako otvor pro poutko. Pokud máte nějakou zmeškanou událost, nabíjíte nebo už je nabito, telefon o těchto událostech dává pěkně stylově vědět a to v různých barvách. Moc se nám toto provedení informační diody líbilo.


Konstrukce
Dalším trumfem Motoroly MOTOLUXE je konstrukce. Telefon v ruce působí neuvěřitelně pevně, bytelně a celkové zpracování je bez jediné chyby. Nikde nic nevrže a vše sedí pevně na svém místě. Svůj podíl má i použitý materiál "Soft Touch", kdy je tělo telefonu "pogumované" a díky této technologii tolik netrpí na otisky prstů, v ruce neklouže a dodává pocit odolnosti (i když MOTOLUXE odolný model není). Pokud jste už nějakou Motorolu v ruce měli, určitě víte, o co jde. Motorola tuto technologii používá už několik let. Jediným lapačem otisků tak zůstává samozřejmě displej.


Dalším příjemným překvapením je kovový kryt baterie, který zabírá téměř celou zadní část přístroje a drží na svém místě jako přibitý.


Rozměry
Velikost telefonu je takřka ideální. MOTOLUXE v sobě skloubí nabídku velkého 4-palcového displeje ve štíhlém těle (9,8 mm) a zároveň pohodlného ovládání jednou rukou. Netrpí tak problémem velkých smartphonů typu RAZR, kdy už velikost přístroje nedovoluje pohodlné ovládání jednou rukou. A nijak extra nezatíží ani vaši kapsu, i když nabídne částečně kovové tělo, hmotnost se zastavila na hodnotě 122 gramů.


Displej
Motorola MOTOLUXE si pro nás přichystala velký 4-palcový displej s FWGA rozlišením (480 na 854 pixelů). Displej nabídne starší TFT technologii, ale s nadprůměrným zobrazením. Barvy jsou věrné, bílá není nažloutlá a i černá se černé poměrně zdatně přibližuje. Další chloubou je v této cenové kategorii vysoké rozlišení, díky kterému je obraz krásně jemný a jednotlivé obrazové body okem nepoznáte.



Displej také boduje čitelností na slunci, kde nebudete mít žádný problém a hledání stínu se tentokrát nekoná. Podsvícení displeje můžete regulovat ručně nebo použít automatický režim, u displeje si dále můžete zvolit dobu podsvícení nebo si můžete vybrat ze dvou druhů písma, které vás bude v systému doprovázet.


Pokud se ptáte na známou ochranu displeje Gorilla Glass, tak tou MOTOLUXE podle údajů výrobce i společnosti Corning nedisponuje. Námi testovaný model prodělal několik testování jiných redakcí, my jsme ho také zrovna nešetřili a na displeji nebyl jediný! škrábanec. Tudíž MOTOLUXE pravděpodobně odolnější sklíčko displeje má, ale není to Gorilla Glass.

Hardware a paměť telefonu
Slabší hardware, to je největší piha na kráse jinak povedeného modelu. MOTOLUXE pohání 800 MHz procesor, kterému sekunduje 512 MB paměti RAM. Telefon je sice při běžném používání rychlý a nijak se nezasekává, ale pokud mu dáte trochu zabrat, tak se začne zadýchávat. Znatelné je to při běhu více aplikací na pozadí nebo pokud otevřete více oken v prohlížeči. Alespoň 1 GHz procesor by MOTOLUXE slušel o hodně víc.


Dalším zklamáním je vnitřní paměť telefonu, která činí pouhých 300 MB a z ní si ještě něco přes 100 MB ukousne samotný systém. Sice v dnešní době lze většinu aplikací přesunout na paměťovou kartu, ale stačí pár takových, které přesun neumožňují, a paměť bude rázem plná.


Paměť telefonu lze samozřejmě rozšířit o pořádnou porci paměti díky slotu na microSD karty, které MOTOLUXE podporuje až do velikosti 32 GB. Kartu lze vyjmout i za chodu přístroje, musíte pouze sundat kryt baterie.

Připojení
Motorola MOTOLUXE nabídne téměř všechny možné způsoby připojení, které vás napadnou. Chybí pouze HDMI konektor, který ale v této cenové hladině ani nelze očekávat. Spojení s počítačem nebo jiným zařízením je možné pomocí microUSB konektoru, Wi-Fi, Bluetooth ve verzi 3.0 nebo můžete telefon spárovat například s televizí podporující DLNA přenosy. Pro připojení sluchátek je přítomen klasický 3,5 mm jack konektor.

Mobilní internetové připojení zajistí rychlé 3G (HSDPA), pomalejší EDGE a pokud budete někde v pralese, budou přenosy běhat přes ještě pomalejší GPRS. Nejnovější 4G LTE možnosti by snad nikdo ani od MOTOLUXE nečekal a stejně nám je to u nás prozatím na nic.

Výdrž baterie
Dostáváme se k další přednosti Motoroly MOTOLUXE - výdrži baterie. Telefon s velkým displejem vyrobeným ne zrovna energeticky šetrnou technologií TFT a s nijak závratně velkou kapacitou baterie (1400 mAh) vydrží při běžném používání cca 1,5 - 2 dny. Za běžné používání bereme 20 minut hovorů, 20 sms, zapnutá synchronizace dvou e-mailových účtů, 10 minut na webu, aktualizace aplikací přes Wi-Fi a 30 minut poslechu hudby denně.


MOTOLUXE nabízí také správce baterie, kdy si můžete nastavit režim, kdy a za jakých podmínek se vypne synchronizace dat a tím můžete výdrž baterie dále prodloužit.



V další části recenze se podrobně zaměříme na prostředí telefonu, funkce a aplikace.


Žádné komentáře:

Okomentovat