Ads

neděle 13. května 2012

Pin It


Historie Motoroly 1930 - 1939: Rádiová éra (3. díl)


Na konci 20. let minulého století na společnost dolehla Velká hospodářská krize. Jeden ze zakladatelů Paul Galvin měl ale eso v rukávu. Začal experimentovat s výrobou autorádií, která byla v té době považována za nepraktická a nekvalitní zařízení. Vyšla sázka na tuto kartu?

První autorádio Motorola
V roce 1930 společnost Galvin Manufacturing Corporation představila autorádio nesoucí jméno "Motorola". Toto označení autorádia vymyslel Paul Galvin a jedná se o spojení slov "motor" (tím bylo míněno auto) a "ola" (což znamenalo zvuk) - značka Motorola jednoduše znamená "zvuk v pohybu". Autorádio Motorola bylo jedno z prvních komerčně úspěšných autorádií v historii. Rádio stálo přibližně 120 dolarů včetně příslušenství a montáže. Velmi příznivá nabídka oproti konkurenci v podobě na míru navržených zařízení, které si výrobci cenili na 200 až 300 amerických dolarů.

Rádiová dekáda
Během 30. let 20. století společnost nadále rozvíjela své "rádiové podnikání", které v té době představovalo obrovský byznys. Založila autorizované distributory rádií Motorola, začala propagovat své výrobky v novinách a na billboardech a také se vrhla do vývoje rádií, která by dokázala přijímat pouze policejní vysílání. Trh pro policejní rádia vypadal natolik slibně, že se společnost rozhodla vytvořit oddělení, které se právě na policejní rádia specializovala. V roce 1937 společnost Galvin Manufacturing vstoupila i na trh s rádiovými přijímači určenými pro obyčejné lidi, představila rádia pro domácnost. A samozřejmě přidala nějakou tu inovaci - poprvé u těchto rádií představila ladění stanic pomocí tlačítek.

V této době se také ujalo označení Motorola pro celou společnost, jiné už zákazníci téměř nepoužívali. Podnik se ale i nadále oficiálně jmenoval Galvin Manufacturing Corporation.

V roce 1936 se Paul Galvin vrátil z Evropy s přesvědčením o brzkém začátku války. Jako správný podnikatel vytušil příležitost a rozjel výzkum v oblastech, které by mohli být užitečné pro armádu. Tím už se pomalu dostáváme do další dekády, o které se více dozvíte v dalším díle.

Všechny díly seriálu najdete pohromadě ZDE

Zdroj: Motorola, Funding Universe, Wikipedia

Žádné komentáře:

Okomentovat