Ads

neděle 6. května 2012

Pin It


Historie Motoroly 1928: Rok založení a prvního produktu (2. díl)


V minulém díle jsme se podívali na události, které založení Motoroly předcházely. Dnes se dostáváme do roku 1928, ve kterém do příběhu vstupuje bratr Paula Galvina - Joe Galvin.

Joe Galvin se ke svému bratrovi připojil v době, kdy rozprodával eliminátory baterií ze zkrachovalého podniku (bylo to zařízení, které umožnilo rádiím napájeným bateriemi připojení do klasické elektrické zásuvky). Dohodli se spolu, že odkoupí část zkrachovalé společnosti na výrobu eliminátorů baterií a budou v ní nadále pokračovat.

Založení společnosti
Psalo se 25. září roku 1928 a tento den bratři Paul a Joseph Galvinovi zakládají v Chicagu společnost Galvin Manufacturing Corporation. Z této společnosti se později stala právě Motorola. Vklad do společnosti činil pouhých 565 dolarů, což byly pravděpodobně poslední úspory bratrů Galvinových. Podnik dále pokračoval ve výrobě eliminátorů baterií a na začátku měl pět zaměstnanců.
Prvním výrobkem eliminátor baterií
Na začátku listopadu 1928 začala společnost Galvin Manufacturing Corporation prodávat svůj první výrobek. Byl to stále eliminátor baterií, jehož patent pochází ještě z bývalých společností, kterým jsme se věnovali minule. Prvními zákazníky byly maloobchody Sears a Roeback and Co., kteří eliminátory prodávaly koncovým zákazníkům.
Co dál?
Bohužel pro společnost přišla doba Velké hospodářské krize, která způsobila hospodářský kolaps. Podnik Galvin Manufacturing Corporation se ocitl pod závalem zásob výrobků, které se nedařilo prodat. Ale Paul Galvin měl v záloze trumf, který měl společnost zachránit. Začal experimentovat s téměř nedotčenou oblastí automobilu a rozhlasu. Do této doby byla totiž autorádia považována za nepraktická a nekvalitní zařízení se špatným příjmem.
Povedlo se? Dočtete se v dalším díle!

Všechny díly seriálu najdete pohromadě ZDE

Zdroj: Motorola, Funding Universe, Wikipedia

Žádné komentáře:

Okomentovat