Ads

neděle 29. dubna 2012

Pin It


Historie Motoroly 1920 - 1928: Krach dvou společností jako cesta k založení (1. díl)


Vítejte u prvního dílu našeho putování historií Motoroly, ve kterém objevíme téměř jedno století plné inovací, úspěchů a samozřejmě i přešlapů. Dnes se podíváme na samotný počátek formování společnosti - na události, které předcházely jejímu založení.

Příběh Motoroly začíná v duchu americké klasiky, kdy se v roce 1920 jeden mladý muž z malého městečka v Illinois rozhodl, že zkusí hledat své štěstí ve velkém městě. Oním mladým mužem byl pětadvacetiletý Paul Galvin a velkým městem bylo Chicago.
Paul Galvin se vrátil z první světové války s velkým zájmem o technologické novinky a vynálezy. V roce 1920 začal pracovat v Chicagu ve společnosti vyrábějící baterie a o rok později si vlastní firmu na výrobu baterií založil také. Společnost založil se svým dlouholetým kamarádem Edwardem Stewartem. Po dvou letech fungování vláda podnik zavřela pro neplacení spotřebních daní.

I přes pád firmy se tito dva spojenci dali opět dohromady. Stalo se tak po třech letech od krachu, kdy Paul Galvin koupil podíl v nové Stewartově společnosti - Stewart Storage Battery Company, která se opět věnovala výrobě baterií pro různé spotřebiče. Bohužel s nástupem masivního rozmachu elektrické energie veřejnost přestala mít o baterie zájem. Aby podnik zachránili a nedošlo opět ke krachu, Edward Stewart vymyslel zařízení, které umožnilo rádiím napájeným bateriemi připojení do klasické elektrické zásuvky ve zdi. Výstižně toto zařízení pojmenovali "eliminátor baterií".
I přes tento vynález se, už druhá společnost dua Galvin a Stewart, bankrotu nevyhnula a nepomohla ani snaha Galvina, kterému se podařilo odkoupit eliminátory na veřejné dražbě, kterou firma před krachem uspořádala. Krachem ale éra eliminátorů baterií rozhodně neskončila. Objevil se totiž bratr Paula Galvina - Joe Galvin a vše dopadlo jinak.
V té době se už psal rok 1928, který je pro Motorolu rokem založení a budeme se mu podrobně věnovat v příštím díle.

Zdroj: Motorola, Funding Universe, Wikipedia

Žádné komentáře:

Okomentovat