Ads

pátek 27. července 2012

Pin It


Zákaz prodeje v Německu jako vrchol sporu s Microsoftem


Microsoft si může připsat další bod v nekonečné patentové válce. Po takřka nedůležitém zákazu dovozu některých modelů do USA se mu dnes naopak podařilo zvítězit v mnohem důležitějším zápase.


Microsoft uspěl v dlouhotrvajícím soudním sporu a dnešním rozhodnutím krajského soudu v Mannheimu se mu podařilo dosáhnout zákazu prodeje téměř všech mobilních telefonů Motorola na německém trhu. Konkrétně dostala Motorola zákaz na prodej všech Android zařízení, které porušují FAT patent (File Allocation Table - souborový systém Microsoftu).

Prohra Motoroly není až tak překvapivá, jak by se na první pohled mohlo zdát, protože všichni větší výrobci Androidů mají s Microsoftem uzavřenou dohodu na využívání tohoto systému souborů a Motorola mezi těmito výrobci chybí. Problém by se mohl vyřešit tím, že by Google jako vývojář operačního systému Android patentovou licenci od Microsoftu zakoupil. To ale Google rezolutně odmítl.

Sice se Motorola může proti rozhodnutí soudu odvolat, ale zákaz prodeje bude platný už teď a bude se vztahovat například i na úspěšné modely RAZR a RAZR MAXX.

Situace je pro Motorolu ještě horší v tom, že stejný soudní spor vede i u soudu v USA a pokud by dostala zákaz i na tomto klíčovém trhu, mohlo by jí to zničit.

Řešením pro Motorolu je, kromě dohody s Microsoftem, ukončení používání souborového systému FAT a přechod k některým linuxovým systémům. To by se ale zas tak nemuselo líbit nám uživatelům a přenos souborů mezi Androidem a PC by se mohl proměnit v peklo.

Německý příkaz ještě nenabyl právní moci, protože Microsoft musí doplatit dluhopisy ve výši 10 milionů eur. Což bude jistě jen formalita, jelikož Microsoft tento spor vyvolal, bude mu od Motoroly náležet i tučné finanční odškodnění.

Zdroj: Android Authority

2 komentáře:

  1. Já bych teda přechod na ext4 (a víc) u SD karty uvítal. FAT32 je pomalej a zatraceně nespolehlivej...

    OdpovědětVymazat
  2. linuxovej souborovej systém nevidím jako problém, ale skončila by podpora mass storage a dál by to nešlo bez nějakýho dodatečnýho SW což bejvá otrava, instalovat něco všude kde chci něco přetahat, jako například u samsungu

    OdpovědětVymazat