Ads

pondělí 19. března 2012

Pin It


Recenze Motorola GLEAM+: Vzhled a základní funkce (1. díl)

Do rukou se nám pro testování dostalo novinkové véčko od Motoroly - model GLEAM+. Jedná se o nástupce stylového véčka GLEAM, které se u nás oficiálně neprodává. Novinka GLEAM+ zachovává stylový vzhled, nízkou cenu a přináší vylepšenou výbavu. GLEAM+ bude k dostání u T-Mobilu v průběhu března 2012.

Telefon Motorola GLEAM+ nám pro testování zapůjčil operátor T-Mobile.


Mezi hlavní trumfy Motoroly GLEAM+ patří nízká cena (necelé 2 tisíce), stylový vzhled vzdáleně připomínající legendární véčka Razr, pohodlná a opravdu velká klávesnice nebo hodně efektní (a o to méně praktický) přední LED displej. Může zabodovat?

Aktuální cena MOTOROLA Gleam + v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

Klíčové vlastnosti
  • rozměry 107 x 52,5 x 13,5 mm
  • váha 105 gramů
  • displej o velikosti 2,8" rozlišení WQVGA (400 x 240 pixelů), 260 tisíc barev, aktivní TFT; vnější LED displej, 144 diod
  • podpora sítí GSM 900/1800, GPRS třídy 12
  • vnitřní paměť 50 MB, slot pro microSD karty do velikosti 16 GB
  • e-mail (POP3/IMAP4)
  • 2 megapixelový fotoaparát, digitální zoom
  • MP3 přehrávač, FM rádio s RDS
  • nahrávání a přehrávání videa
  • Bluetooth 2.1 + EDR, microUSB konektor pro nabíjení a data
  • 3,5 mm jack konektor
  • prohlížeč Opera
  • baterie 750 mAh
  • pohotovostní doba až 417 hodin 26 minut, doba hovoru až 4 hodiny 49 minut
Testovali jsme předprodejní vzorek, který se může v detailech lišit od prodejní verze.

Obsah balení
Na testování k nám dorazil pouze přístroj bez jakéhokoliv příslušenství. Obsah balení není ještě znám, ale dá se předpokládat, že bude stejný jako u předchůdce, tedy v balení bude telefon, baterie, nabíječka a stereo sluchátka. Paměťovou kartu u tak levného přístroje v balení nečekejte.

Vzhled a konstrukce
Stylový a svěží, to je nový GLEAM+. Najdeme zde klasické znaky véček od Motoroly (vyčnívající brada, širší tělo), které jsou řádně vylepšené - například brada se nyní dokáže i rozzářit. Námi testovaný model byl ve stříbrném provedení, které neodolá otiskům prstů (hlavně na vnějším displeji). A s tou stříbrnou to taky není tak horké, nám telefon připadal spíše šedo-hnědý.
Nový GLEAM+ nás překvapil většími rozměry - u telefonu převážně pro ženy bychom uvítali o něco menší šířku. Na druhou stranu, díky větším rozměrům nabídne GLEAM+ opravdu hodně velkou klávesnici a rozměrný displej. Dále potěší krásně štíhlé tělo a hmotnost (105 gramů).
Nejvýraznější částí přední strany nového véčka je určitě LED displej. Na přední straně dále najdeme čočku 2 megapixelového fotoaparátu (bez blesku - asi v rámci zachování stylového vzhledu). Ve spodní části se ukrývá překvapení - blikající brada. Ta se dokáže rozblikat při nepřijatém hovoru nebo sms, ale může si jen tak poblikávat i při otevírání a zavírání telefonu nebo při nabíjení. A čím víc blikání, tím větší paráda, ale také nižší výdrž baterie.
Pravý bok telefonu nabídne tradiční kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti (v zavřeném stavu probudí vnější displej a zobrazí aktuální čas) a microUSB konektor pro nabíjení a připojení telefonu k PC. Pokud píšete pravou rukou, tak se při nabíjení telefonu budete špatně dostávat ke klávesnici - kabel od nabíječky vám to prostě nedovolí. Tímto neduhem trpěla spousta telefonů i dříve a jak je vidět, dodnes se výrobci nepoučili. Na levé straně se nachází osamocený 3,5 mm jack pro připojení sluchátek (ničím nekrytý).
Žádné překvapení nenajdeme ani na zadní straně. Zde trůní symbol Motoroly a výstup reproduktoru.
Po otevření zaujme již zmíněná velká klávesnice a kvalitní displej.

Konstrukce je velmi pevná a to včetně kloubu. Ten drží obě části k sobě jako přibité a i pokud se snažíte, tak žádnou vůli v kloubu nenajdete. Bytelný dojem z telefonu kazí pouze zadní kryt baterie, který rád často povrzává. Dáváme to za vinu konstrukci krytu, který není nasunovací (jak je a bylo téměř vždy zvykem), ale "nacvakávací" a je vyrobený z tenkého kusu plastu. Tělo telefonu je také dost náchylné na oděrky. Stačí málo a barva jde dolů. To samé platí o krycím sklíčku vnějšího displeje.

Dále jsme narazili na obvyklý problém véček - na displej se při zavřeném telefonu otisknou jednotlivé klávesy z klávesnice. Na štěstí se jednalo pouze o mastnotu a dle konstrukce tlačítek pravděpodobně nehrozí, aby klávesy na displeji vytvořily škrábance.

Displej a klávesnice
Překvapením je pro nás krásný vnější displej. Jedná se o LED technologii, kdy je každá dioda pěkně oddělena od ostatních a pokud si dáte záležet, napočítáte jich celkem 144. A tento neobyčejný displej o sobě dává pořádně vědět. Efektně zobrazuje hodiny, obdaří vás výraznými animacemi a zvládne informovat i o zmeškaných událostech. Krása je to sice převeliká, ale najdeme zde jedno velké ALE - při příchozím hovoru displej nedokáže zobrazit jméno volajícího. Zobrazí jenom číslo a to ještě celkem nepřehledně. Po prvním zapnutí tedy doporučujeme vypnout přijímání hovorů pouhým otevřením telefonu. Vnější displej je na tom špatně i s čitelností na přímém slunci.

Hlavní vnitřní displej nabídne solidní úhlopříčku 2,8 palce a jemné rozlišení 400 x 240 pixelů (WQVGA). Samozřejmě používá aktivní technologii TFT a dokáže zobrazit až 262 tisíc barev. Papírové hodnoty vypadají dobře. Co realita?

Displej se nám hodně líbil. Má jemné zobrazení, dobré podání barev, je velmi jasný a dobře čitelný na přímém slunci. Jas lze nastavit v pěti krocích a lze zvolit dobu podsvícení (5 - 60 sekund).

Dalším trumfem nové Motoroly je velká a pohodlná klávesnice. Tu tvoří obvyklá sestava příkladně oddělených kláves v čele s hlavní čtyřsměrnou ovládací klávesou s potvrzovacím středem. Potvrzovací střed bohužel není nijak oddělený od okolí a tak je někdy problém se přesně trefit doprostřed klávesy. Celkově nás klávesnice potěšila. Pro někoho může být ale takto rozměrná klávesnice nepohodlná, klávesy jsou totiž od sebe poměrně dost daleko. Obzvláště ženy si při testování stěžovali na až moc velké rozměry klávesnice.

Hardware, paměť telefonu
Rychlost procesoru pohánějícího GLEAM+ výrobce neuvádí. Prostředí je ale velmi rychlé, nezasekává se a i při přehrávání hudby na pozadí není znát žádné zpomalení.

Vnitřní paměť telefonu je dle specifikací celkem dobrých 50 MB (přesněji je pro uživatele dostupných 48 MB). Pokud by vám paměť telefonu nestačila, lze ji rozšířit pomocí paměťových karet microSD (až do velikosti 16 GB). Před manipulací s paměťovou kartou je nutné vyndat baterii. Potěšující zprávou je to, že po připojení telefonu k PC se jak paměťová karta, tak i paměť telefonu, objeví jako další disková jednotka (funkce Mass Storage).

Připojení
Kromě výše uvedené podpory funkce Mass Storage telefon po připojení k PC nabídne i druhý mód, který bude pravděpodobně určen pro synchronizaci pomocí softwaru od Motoroly (neměli jsme možnost vyzkoušet). Pro propojení telefonu s počítačem postačí dnes už běžný kabel s koncovkou microUSB, v telefonu ve verzi 2.0. Telefon se přes tento konektor i nabíjí (jak ze sítě, tak z PC).

Bezdrátově se GLEAM+ připojuje přes Bluetooth ve verzi 2.1, kde nabídne běžné možnosti nastavení (viditelnost, změna názvu, přenos hudby, atd.).

Internetové připojení zajišťuje pouze prehistorické GPRS spojení. Sice se bavíme o levné stylovce, ale alespoň EDGE by jí určitě slušelo víc. Zajímavé je, že při připojování k internetu se na displeji ukáže ikonka E, ale přitom se lze připojovat pouze pře GPRS (a rychlost načítání tomu dá za pravdu).

Výdrž baterie
Telefon zabodoval výdrží baterie. Nám telefon vydržel průměrně 4 - 5 dní při cca 20 minutách hovoru, 5 sms zprávách, 10 minutách brouzdání po webu a čtvrt hodiny poslechu hudby denně. A pokud vypnete veškeré animace a blikání "brady", výdrž se ještě prodlouží.

V dalším díle se podrobně zaměříme na prostředí telefonu, funkce a aplikace.


2 komentáře:

  1. Zdravím, píšete:
    Po prvním zapnutí tedy doporučujeme vypnout přijímání hovorů pouhým otevřením telefonu.

    Jak tuto funkci mám vypnout. Děkuji za radu.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,

    příjem hovorů otevření telefonu můžete vypnout tuším v menu Hovory - Rozšířená nastavení - Režim odpovídání. Telefon nemám u sebe, tak nemohu ověřit. Pátrám v paměti :-)

    S pozdravem
    Petr Bureš

    OdpovědětVymazat